In October begon ALL DIGITAL het nieuw project genaamd “WELCOME”. Zoals de titel al alludeert zullen we werken met nieuwkomers: asielzoekers en vluchtelingen. Hoe? Door creatieve STEM workshops die talenten ontdekken en hun inclusie zal bevorderen in Europa.

De partners in dit project zijn vijf ALL DIGITEL netwerk leden uit Duitsland, Italië, Spanje en wij uit België plus de Griekse organisatie IASIS die enkele centra voor psychologische ondersteuning en onderwijs voor asielzoekers en vluchtelingen in Athene hebben. (IASIS betekent in het Grieks “genezing, gezondheid en herstel”).

WELCOME project partners op de kick-off samenkomst in Brussels, Okober 2017

Het oorspronkelijk idee om een programma met STEM cursussen voor migranten en vluchtelingen te ontwikkelen binnen ALL DIGITAL kwam tijdens de Algemene Vergadering van Europees Telecenterers in Amsterdam in de lente van 2016. Deze samenkomst werd geleid door de toenmalige bestuurder Manus Hanratty uit Ierland. De werktitel van het project was toen al “WELCOME”. Het werd gesteund door ons en vele andere verschillende leden dus de noodzaak voor een programma voor deze specifieke doelgroep was zeer duidelijk.

Sindsdien en gebaseerd op het oorspronkelijk idee zijn er veel verschillende mogelijkheden bestudeerd en zijn deze vertaald naar het huidige project. We hopen dat dit de eerste stap wordt in het samenbrengen van de expertise van al onze partners om een succesvolle integratie van nieuwkomers te bekomen door digitale technologie en vaardigheden.

In “WELCOME” ontwikkelen we verschillende innovatieve methodieken voor creatieve STEM cursussen. In deze cursus trainen we jonge nieuwkomers als multimedia animator. Zij werken hierna als vrijwilligers die STEM workshops aan hun eigen netwerk zullen geven. Zij delen dus hun vaardigheden en tonen hun potentieel om bij te dragen aan de gemeenschap op een nieuwe manier in plaats van enkel koken of schoonmaken maar als IT expert dat veel hogere technische vaardigheden vereist

Als onderdeel van het programma zullen de jonge animatoren Digital Stories maken als reflectie over hun ervaringen. Deze zullen ze delen met hun eigen netwerk om hen te motiveren ook vrijwilliger te worden of te participeren in educatieve, sociale en culturele activiteiten alsook hen bewust te maken van de noodzaak om activiteiten meer inclusief te maken voor hun doelgroep.
We gaan het project tweemaal uittesten, evalueren en updaten. Het uiteindelijke programma zal bestaan uit de lessen die we geleerd hebben en we hopen dat veel andere organisaties die met vluchtelingen en asielzoekers werken het gaan gebruiken.
Tijdens een zeer intensieve kick-off samenkomst op 10 en 11 oktober in Brussel hebben de zeven partners gediscussieerd hoe ze zichzelf beter kunnen organiseren om het programma te ontwikkelen en hun animatoren kunnen trainen. Ook hoe ze jonge nieuwkomers kunnen bereiken en opleiden. We hebben veel uitdagingen geanalyseerd inclusief verschillende legale voorwaarden en situaties.

Kijk alvast uit voor nieuws over #digitalwelcome op sociale media en op de website www.digitalwelcome.eu (komt er zo aan!). Waarom “Digital Welcome” vraag je je misschien af? Omdat het digitaal component een toegevoegde waarde is tot integratie en onze aanpak onderscheid van andere initiatieven die nieuwkomers verwelkomt.

Gabriela Ruseva